Utbildning skapar välfärd. Finland är känt för sin strävan efter jämlikhet inom utbildning och det ekonomiska, sociala och mentala välstånd som utbildning ger såväl individer som samhället i stort. Forskning visar dock att utbildning går i arv – precis som längd och vikt: 4 procent av de unga som tar en universitetsexamen i Finland har föräldrar med grundskoleutbildning, medan 45 procent går i sina föräldrars fotspår och blir en nästa generation med universitetsexamen. Det är svårt att drömma om en framtid du inte ser – oavsett om den handlar om att bli travtränare, neurolog eller drönarpilot.
Svenska folkskolans vänner (SFV) vill nu hjälpa barn att trotsa statistiken och låta dem rita sin alldeles egna kurva!
SFV Start! efterlyser sociala innovationer och mångsidiga lösningar för att hjälpa barn och unga att utvecklas och nå sin fulla potential – oavsett bakgrund. Vi välkomnar idéer som tacklar ojämlikhet och som bidrar till allas lika möjlighet att lära sig och inhämta de kunskaper hen önskar.
Ojämlikheten som existerar idag drabbar även svenskspråkiga barn och unga i Finland, varför lösningen ska vara tillämpbar för denna målgrupp likaså. Innovationerna kan handla till exempel om nya tjänster, nya modeller för skolor eller metoder som bygger på nya former av samarbeten mellan aktörer.
Tävlingslaget vill för småbarnspedagogiken, förskolan och lågstadiet skapa en ny sorts delaktighetspedagogik baserad på transformativt hopp. Systemet betonar betydelsen av att stöda barns och lärares reflektiva dialoger och känsla av hoppfullhet inför framtiden.
SFV Start! är en utmaningstävling som efterlyser sociala innovationer och mångsidiga lösningar. Målet är att hitta en lösning som minskar den stigande negativa inverkan som ojämlikhet medför, och som hjälper barn och unga (0–20 år) att nå sin fulla potential att lära och utbilda sig.
Lösningarna kan tangera olika livsområden, såsom skola, arbetsliv, hemmiljö eller fritid och kan nå ut till en eller flera relevanta aktörer såsom studerande, föräldrar, handledare och föreningar.
Möjlighet till lärande och utbildning innebär att en ung person ska kunna eftersträva en utbildningsnivå som är rätt för individen själv.
Ojämlikhet kan uppstå exempelvis på grund av socioekonomiska skillnader mellan grupper i samhället, brist på lämpliga rollmodeller, lokala skillnader i kvaliteten på utbildningen och skillnader i läroanstalternas resurser.
Lösningarna kan handla om – men är inte begränsade till – nya tjänster, tekniska lösningar och applikationer, satsningar i instanser och organisationer, modeller för skolor och nya former av samarbeten mellan aktörer. Vi välkomnar en mångfald i tävlingsbidragen.
Sammanlagt 12 lag antas till tävlingens accelerationsfas.
Varje lag får i accelerationsfasen 1 000 euro som startkapital för att utveckla sin lösning.
Totalt sex lag går vidare från accelerationsfasen till finalen.
Vinnarlaget får 100 000 euro för att vidareutveckla och förverkliga sin idé.
Ansökningstiden har gått ut
Förberedelser
och ansökan
senast 23.6.2021 kl. 12
Accelerationsfasen
1.9-13.10.2021
Semifinal &
final
2.12.2021 och 10.3.2022
Ansökningstiden gick ut den 23 juni klockan 12. Nu går juryn igenom bidragen och väljer ut tolv bidrag som går vidare till accelerationsfasen. De arbetsgrupper som går vidare informeras personligen. Vilka tävlingslag som tar sig vidare offentliggörs senast i slutet av augusti 2021.
Den 1 september 2021 börjar resan mot finalen. Då möts de tolv lag som gått vidare och får också träffa SFV.
Den 15–16 september 2021 arrangeras verkstäder under två intensiva dagar, då tävlingslagen vägleds och får stöd med att utveckla och testa sin lösning.
Den 13 oktober 2021 ordnas en sista workshop inom ramen av accelerationsfasen, vars syfte är att hjälpa tävlingslagen att vidareutveckla sina idéer ytterligare och ta dem vidare mot en lösning som kan genomföras i praktiken.
Den 2 december 2021 är det semifinal. Juryn väljer ut sex lag som går vidare i tävlingen.
Den 11 januari 2022 arrangeras en workshop där de sex lag som gått vidare får stöd med att vidareutveckla sin lösning.
Den 10 mars 2022 (nytt datum på grund av corona) är det finaldags! Tävlingslagen presenterar sina slutgiltiga lösningar inför juryn. Därefter drar sig juryn tillbaka för överläggning.
Den 22 mars 2022 (nytt datum på grund av corona) offentliggörs vinnarlaget i samband med en avslutningsceremoni.
Det är nu som vinnarens jobb börjar på allvar: laget kommer att använda prispengarna till att implementera och skala upp sin lösning.
Julia Jousilahti / Demos Helsinki julia.jousilahti@demoshelsinki.fi +358 40 722 4931 |
Niklas Wahlström / SFV niklas.wahlstrom@sfv.fi +358 50-548 2100 |