Koulutus luo hyvinvointia. Suomi tunnetaan maana, joka lähestyy koulutusta ja sen luomaa taloudellista, yhteiskunnallista ja henkistä hyvinvointia yhdenvertaisesti. Tutkimukset ovat kuitenkin osoittaneet, että koulutus periytyy vanhemmilta lapsille siinä missä paino ja pituuskin. Yliopistotutkinnon suorittaneista 4 prosenttia tulee perheistä, jossa vanhemmat ovat käyneet vain peruskoulun. 45 prosenttia puolestaan on korkeakoulutettujen lapsia.
On vaikea haaveilla tulevaisuudesta, jota ei näe ympärillään – oli se sitten tanssijana, neurologina tai pelisuunnittelijana. Svenska folkskolans vänner (SFV) haluaa auttaa lapsia uhmaamaan ennusteita ja piirtämään oman tulevaisuuden käyränsä!
SFV Start! -haastekilpailussa etsitään sosiaalisia innovaatioita, jotka auttavat lapsia ja nuoria menestymään elämässään taustasta huolimatta. Haemme monipuolisia uusia ratkaisuja eriarvoisuuden kitkemiseen, jotta kaikilla lapsilla ja nuorilla olisi mahdollisuus saavuttaa täysi oppimispotentiaalinsa.
Eriarvoisuus vaikuttaa myös ruotsinkielisiin suomalaisiin lapsiin ja nuoriin, joten ratkaisujen on oltava sovellettavissa heidän elämäänsä. Hakemiamme ratkaisuja voivat olla esimerkiksi koulujen uudet toimintamallit, uudet opetusmetodit sekä pedagogiset lähestymistavat tai laaja-alaiseen yhteistyöhön perustuvat ratkaisut.
Kilpailutiimi haluaa luoda uudenlaisen, uudistavaan toivoon perustuvan osallistavan pedagogiikan varhaiskasvatukselle, esikoululle ja ala-asteelle. Järjestelmä korostaa lasten ja opettajien peilaavan vuoropuhelun sekä toiveikkaan tulevaisuuden toivon tärkeyden.
Haastekilpailussa etsitään sosiaalisia innovaatioita, jotka auttavat kaikkia lapsia ja nuoria (0–20-vuotiaat) menestymään oppimalla. Haemme ratkaisuja, joiden avulla kitketään koulutuksen eriarvoistumista.
Ratkaisut voivat liittyä mihin tahansa elämän osa-alueeseen, kuten kouluun, työelämään, kotioloihin tai vapaa-aikaan. Ratkaisun käyttäjiä voi olla yksi tai useampi, kuten oppilaat ja opiskelijat, vanhemmat, valmentajat tai laajempi yhteisö lasten ja nuorten ympärillä.
Mahdollisuus oppia ja edetä koulutuksessa pitkälle viittaa koulutuksen tasoon, jonka nuori kokee itselleen mahdolliseksi ja saavutettavaksi.
Eriarvoisuus voi johtua esimerkiksi sosioekonomisista eroista nuorten ja heidän perheidensä välillä, sopivien roolimallien puutteesta tai koulutuksen laadun eroista, jotka voivat johtua esimerkiksi oppilaitoksen sijainnista ja resursseista.
Ratkaisut voivat olla esimerkiksi uusia palveluita, teknologisia ratkaisuja ja sovelluksia, yhteisön toimintaa, koulujen toimintamalleja ja ratkaisuja, jotka perustuvat uudenlaisiin tapoihin tehdä yhteistyötä. Olemme kiinnostuneita mahdollisimman monipuolisista ideoista.
Kilpailuun valitaan 12 tiimiä.
Jokainen valittu tiimi saa 1 000 euroa starttirahaa kiihdyttämöohjelman kokeiluvaiheeseen.
Semifinaalista valitaan 6 tiimiä finaaliin.
Voittajatiimi saa 100 000 euroa ratkaisun jatkokehittämiseen ja käyttöönottoon.
SFV arvioi voittajatiimin ratkaisun vaikuttavuuden kilpailun jälkeen.
Hakemusaika on päättynyt
SFV Start! on avoin kaikille. Kilpailuun voi osallistua tiiminä, jossa on oltava vähintään kolme jäsentä tai tahoa. Tiimin koolle ei ole ylärajaa. Jäsenet voivat olla organisaatioita tai luonnollisia henkilöitä.
Tiimin jäsenet voivat asua missä tahansa maailmalla, mutta vähintään yhden heistä on elettävä Suomessa tai oltava Suomen kansalainen ja tunnettava suomalaista koulutusjärjestelmää.
Vähintään yhden tiimin jäsenen on oltava voittoa tavoittelemattoman järjestö tai säätiö tai valtiollisen/kunnallisen tahon jäsen tai yksityishenkilö. Muut jäsenet voivat olla yksityishenkilöitä, rekisteröidyn yrityksen edustajia tai mitä tahansa muita laillisia toimijoita. Etsimme monipuolisia tiimejä, joissa yhdistyy erilaiset osaamisalueet, kokemukset ja taustat.
Hakemuksen voi tehdä ruotsiksi, suomeksi tai englanniksi. Tiimin on kyettävä osallistumaan kilpailun kiihdyttämövaiheeseen englanniksi. Tiimeille on tarjolla tukea, jotta kielitaito ei muodostu niille esteeksi.
Vaikuttavuuspotentiaali: Ratkaisu pureutuu oppimismahdollisuuksien eriarvoistumiseen ja siten tukee lasten ja nuorten kykyä saavuttaa täysi oppimispotentiaali. Ratkaisu saavuttaa kohderyhmänsä ja motivoi niitä. Ratkaisua pitää voida soveltaa ruotsinkielisille suomalaisille, mutta siitä voi olla hyötyä muillekin kieliryhmille ja kansalaisuuksille.
Uutuusarvo: Ratkaisu esittelee olemassa olevia työkaluja paremman, uuden tavan kitkeä koulutuksen eriarvoistumista. Se voi myös yhdistää tai soveltaa olemassa olevia ratkaisuja uudella tavalla.
Soveltuvuus ja toteuttamiskelpoisuus: Ratkaisu on sovellettavissa ja relevantti erilaisiin konteksteihin ja ympäristöihin Suomessa. Se voidaan toteuttaa käytännössä ja mahdollisesti skaalata. Ratkaisun ylläpitokustannukset ovat kohtuulliset sittenkin, kun palkintoraha on käytetty. Tiimillä on asianmukaista osaamista ja kokemusta ratkaisun toteuttamiseen.
Yhteiskehittäminen ja testaaminen: Ratkaisu on suunniteltu ja kehitetty yhdessä relevanttien ryhmien kanssa ja sitä on kokeiltu ruotsinkielisten suomalaisten parissa (esimerkiksi ruotsinkielisessä oppilaitoksessa tai kaksikielisessä kunnassa).
Valmistautuminen
ja hakemus
viim. 23.6.2021 klo 12
Kiihdyttämövaihe
1.9.-13.10.2021
Semifinaali ja finaali
2.12.2021 ja 10.3.2022
Hakemusaika umpeutui 23. kesäkuuta 2021 klo 12:00 (aamupäivä). Tuomaristo valitsee jatkoon 12 tiimiä, jotka julkistetaan yleisölle elokuun 2021 lopussa.
Finalistien matka alkaa syyskuun 1. päivä 2021, kun tiimit tapaavat toisensa ja SFV:n väen. Sen jälkeen tiimit osallistuvat bootcampille 15.–16. syyskuuta, jossa he saavat tukea ideoidensa kehittämiseen ja kokeilemiseen. Bootcampin jälkeen tiimit osallistuvat työpajaan 13. lokakuuta. Leirin ja työpajan tarkoitus on auttaa tiimejä kehittämään ideoistaan käytännön ratkaisuja.
Semifinaali järjestetään 2. joulukuuta 2021. Kuusi tiimiä valitaan finaaliin. Finalisteille järjestetään työpaja 11. tammikuuta 2021, jossa heitä tuetaan ratkaisun hiomisessa. Kuusi parasta tiimiä esittelee lopulliset ratkaisunsa tuomaristolle finaalissa 10. maaliskuuta 2022. Sen jälkeen tuomaristo vetäytyy muutamaksi viikoksi ja voittaja julistetaan 22. maaliskuuta.
Tästä alkaa voittajatiimin todellinen työ. Tiimi käyttää 100 000 euron palkkion ratkaisunsa käyttöönottoon ja skaalaamiseen.
Julia Jousilahti / Demos Helsinki julia.jousilahti@demoshelsinki.fi +358 40 722 4931 |
Niklas Wahlström / SFV niklas.wahlstrom@sfv.fi +358 50-548 2100 |